Repair Café herstelt op 24 september in kringlooopwinkel Eeklo
 • Producten voor elk budget
 • Een langer leven voor spullen
 • Een kleinere afvalberg
 • Erkend maatwerkbedrijf

Nieuws

Repair Café Eeklo
Terug naar nieuwsoverzicht

Kringloopwinkel Eeklo

Repair Café herstelt op 24 september in kringlooopwinkel Eeklo

Repair Café Eeklo

Op zaterdag 24 september vindt het Repair Café plaats in de kringloopwinkel van Eeklo. Iedereen kan van 10u tot 13u langskomen met (elektrisch) materiaal, kleren, textiel, juwelen of lederwaren en wie het creatief voelt kriebelen, kan deelnemen aan de gratis workshop ‘Nieuwe creaties met kapotte juwelen’.

Een Repair Café is geen echte hersteldienst maar een plaats waar vrijwilligers samenkomen om allerlei elektrisch en ander materiaal na te kijken en te herstellen. Het lag dan ook in de lijn der verwachtingen dat Repair Café en M-accent, het maatwerkbedrijf achter de Kringloopwinkel in Eeklo, aansluiting zouden zoeken.

Bezoekers die zich met materiaal aanmelden worden verwelkomd aan de ingang van de winkel en doorverwezen naar het nieuwe gedeelte waar de herstellingen worden uitgevoerd. In volgorde van aankomst en naar gelang het te herstellen voorwerp, kan je terecht bij een reparateur. Moet je even wachten voor het je beurt is, dan kan je iets drinken in de cafetaria of een praatje slaan. Want ook het sociale contact is een facet van Repair Café.

Hoe werkt het?

 • In Repair Café Eeklo kijken de herstellers van elektrische apparaten het toestel na, herstellen waar mogelijk, geven advies of zoeken uit of en welk vervangstuk een oplossing kan bieden. Het is mogelijk dat het niet te herstellen is of dat je een extra onderdeel moet aanschaffen en op een volgend Repair Café moet terugkomen.
 • De naaiploeg verstelt kleren en textiel: zomen in- of uitleggen, knopen aannaaien, knoopsgaten herstellen, ritsen vervangen …
 • Voor het herstel van juwelen ben je eveneens aan het juiste adres: parels rijgen, slotjes vervangen, hangers aan oorbellen zetten …
 • Je kan er ook terecht met lederwaren (handtassen, riemen, …) en grotere stukken zoals rugzakken.
 • Er is een demonstratie van de werking van de 3D printer, waarmee allerlei stukken en onderdelen nagemaakt worden.

Een paar praktische tips:

 • Weet je wat er aan het toestel mankeert (kapotte stekker, snoer, …) breng een passend vervangstuk mee.
 • Wie een rits wil laten inzetten, brengt een passende nieuwe mee. De naaiploeg vraagt niet langer om de oude eruit halen omdat het soms moeilijk te achterhalen is hoe de oude erin zat.
 • Is je toestel vuil, reinig het even. Dat is vooral het geval voor ovens en stofzuigers. Een kleine moeite voor jou, maar des te aangenamer voor de herstellers!

Alle herstellingen zijn gratis, behalve eventuele wisselstukken. Die zijn niet voorradig.
Behalve op herstellen, focust Repair Café ook op het uitwisselen van kennis en samenwerking. Dit zorgt voor het behoud van waardevolle reparatiekennis en het opwaarderen van handenarbeid.

Gratis workshop ‘Nieuwe creaties met kapotte juwelen’

In de kringloopwinkel komt heel wat materiaal binnen. Ook juwelen waarvan een deel niet verkoopbaar is omdat er iets aan mankeert. Annik De Meyer, die bij Repair Café Eeklo juwelen herstelt, begeleidt de deelnemers om met dit materiaal nieuwe creaties te maken. Wie thuis oorringen, armbanden, kransen heeft waaraan iets mankeert en die graag en nieuw leven wil geven kan die eveneens meebrengen. Annik laat al haar creativiteit los en toont hoe je dit kan pimpen tot originele nieuwe stukken.

Deelname aan de workshop is gratis maar inschrijven is verplicht via deverstelling@gmail.com. Het aantal deelnemers is beperkt.

Praktisch 

 • Datum: zaterdag 24 september, van 10u tot 13u
 • Locatie: kringloopwinkel Eeklo - Slachthuisstraat 2b, 9900 Eeklo

Repair Café Eeklo is een organisatie van vzw De Verstelling, i.s.m. kringloopwinkel Eeklo van M-accent, Wijkcentrum De Kring, Rode Kruis Opvangcentrum, LDC Zonneheem en met de steun van IVM.